Röda korsets välgörenhetsbutik Kupan i Uppsala.
Röda korsets välgörenhetsbutik Kupan i Uppsala. Foto: Stefan Hesserud Persson/SR Uppland
Malmö

Julens givande drivs av dåligt samvete

Arvid Erlandsson: Hjälper mer och på andra sätt på julen
2:26 min

Runt jul blir svenskarna mer generösa, båda med sin tid och sina pengar. Men det är inte bara det självlösa julbudskapet som ligger bakom.

– För många är julen en tid på året då man spenderar lite för mycket pengar på nöjen och liknande och då för att kompensera det så ger man även till välgörenhet, säger Arvid Erlandsson.

Han är psykolog och har skrivit en avhandling om just givande. Han menar att givandet vid jul har blivit en norm – köper man julklappar bör man också skänka pengar till välgörande ändamål. Men ännu bättre är att erbjuda sin tid.

– Julen anses som den sämsta tiden att sitta ensam på. Att låta folk vara ensamma tycker vi inte om och därför är man mer villig att hjälpa de som är ensamma. Hjälpandet med energi och tid bidrar med mer energi till den som ger än om det bara handlar om pengar, säger han.

Dessutom anses tid och energi vara bättre också av andra, det ser helt enkelt lite bättre ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".