Alexis Larsson, säkerhets- och reklamationschef på Postnord, står inne på en tingsrätt
1 av 2
Alexis Larsson, säkerhets- och reklamationschef på Postnord Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Blå lastbil.
2 av 2
En av Postnords lastbilar. Foto: Emil Langvad/TT

Allt grövre hot och våld mot brevbärare

Säkerhetschef: Drabbar kunderna och det kan bli senare leveranser
1:08 min

Det blir allt grövre hot och våld mot brevbärare och chaufförer som kör för Postnord. Dessutom blir det vanligare med rapporter om stöld av gods från postens leveranser.

– Tidigare var brevbäraren fredad. Det är inte brevbäraren i dag. Det är inte heller våra chaufförer. Utvecklingen på den här delen är allt annat än bra, säger Alexis Larsson, som är säkerhets- och reklamationschef på Postnord.

Det här gör att brevbärare och chaufförer blir mer oroliga.

– I de områden som är värst utsatta är man givetvis orolig. Det uppfyller ens vardag ganska så mycket, säger Stefan Fougt som är huvudskyddsombud.

Varje år är det runt 100 händelser med hot och våld som rapporteras inom Postnord. Det kan vara allt från ett upprört mejl med ett hot till att någon knuffar en brevbärare.

Det blir inte fler sådana händelser, men däremot blir de allt mer allvarliga, enligt Postnord.

– Det som tidigare var en blick eller ett ord med ett hot, är nu att man står i vägen, puttar vår personal eller sätter sig på våra fordon, säger Alexis Larsson.

Det finns också exempel på betydligt allvarligare händelser den senaste tiden. Bland annat blev en lastbil kapad i Göteborg när föraren blev hotade med något som såg ut som en pistol och en brevbärare har också blivit misshandlad och rånad.

Problemen finns framför allt i förorter till de stora städerna, enligt Alexis Larsson.

– De som gör det här vill störa samhällsinfrastrukturen eller så är det, framför allt, ungdomar som är ute efter att stjäla vårt gods.

Säkerhetschefen Alexis Larsson säger att man nu måste sätta in fler säkerhetsåtgärder jämfört med tidigare år.

– Vi ser över möjligheterna till säkerhetsutbildning, personlarm och framför allt utdelning på andra tider. Det är väldigt tråkigt när vi inte kan dela ut på de villkor som är bäst för oss och våra kunder. Utan att vi i stället får anpassa oss till den hotbild som finns. Det drabbar kunderna. Det kan bli senare leveranser, säger han.

Intresset för att stjäla paket från posten ökar och Alexis Larsson tror att det beror på att det blir färre kontanter i samhället.

– Intresse ökar för gods som enkelt kan omsättas i pengar och då tänker jag främst på elektronik. Vi har set några kupper sedan i somras, säger han.

I somras utsattes posten för fyra stölder på transporter mellan Stockholm och Göteborg. Då stals elektronik för mer än två miljoner kronor.

Nyligen har också en rättegång hållits mot fyra personer som misstänks för tre liknande stödförsök. De greps i september, i samband med en gemensam insats mellan PostNord och polisen.

– De har klättrat upp på en trailer i uppemot 80 kilometer i timmen för att stjäla elektronik, säger Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".