Stödet till flygplatsen i Kristianstad splittrade det rödgröna styret
Stödet till flygplatsen i Kristianstad splittrade det rödgröna styret Foto: Martina Holmberg / TT
Region Skåne

Nya allianser när Kristianstad airport fick miljonstöd

4:11 min

Stödet till flygplatsen i Kristianstad splittrade det rödgröna styret på dagens regionstyrelsemöte, när ett bidrag på två miljoner klubbades. "Dags att flyget ställs om" sade Miljöpartiet, som röstade emot förslaget.

Med det gick det emot sina allierande kollegor i Socialdemokraterna, som menar att de vill värna om alla flygplatser i landet. De hade med sig bland annat Sverigedemokraterna i röstningen om att stötta flygplatsen, som dras med miljonförluster på grund av minskad trafik.

– Det är viktigt att Kristianstad som region också har möjlighet till goda förbindelser med Stockholm, för näringslivet och även för det offentliga, säger Patrik Jönsson, Sverigedemokraterna.

En fråga som möttes med betydligt större enighet var om regionen skulle förbinda sig att driva regional trafik på den planerade höghastighetsbanan mellan Skåne och Stockholm. Man beslutade i dag att trafikera banan, som beräknas stå klar om tio år.

– I vårt fall handlar det om regional trafik som förhoppningsvis kommer gå i hastigheter upp till 250 kilometer i timmen, vilket innebär att vi knyter Skåne och möjliggör arbetspendling på ett betydligt bättre sätt än i dag, säger Henrik Fritzon, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista