Illustration lagbok barnäktenskap
Regeringen diskuterar just nu en lag om barnäktenskap. Foto: Fredrik Sandberg / TT, Dan Hansson / TT
Malmö

Komplicerat att upphäva alla barnäktenskap

Margot Olsson, Malmö stad: Barn ska inte vara gifta
3:35 min

Regeringen utreder just nu en lag som kan upphäva barnäktenskap som ingåtts utomlands – men det första förslaget har fått hård kritik för att det innebär att vissa barnäktenskap lämnas ifred. Frågan är komplicerad, menar Malmö stads särskilda samordnare.

I dag finns det ingen lag i Sverige som kan upphäva barnäktenskap, det vill säga äktenskap där en av parterna är under 18 vid giftermålet. Därför jobbar regeringen just nu med en lagändring som innebär att äktenskap som ingåtts utomlands kan upphävas.

I utredningens förslag kommer det vara möjligt att upphäva barnäktenskap om en eller båda parterna är under 18 när de kommer till Sverige – men inte om båda är över 18, även om de varit minderåriga när de gift sig.

– Det är komplicerat. Man kan ha gift sig frivilligt eller blivit bortgift när en är 16 och den andra 20 och så kommer man hit tio år senare. Om man ska upphäva det äktenskapet måste man ha en diskussion med de inblandade, säger Margot Olsson, som är samordnare för våld i nära relationer på Malmö stad och bland annat jobbar med barnäktenskap. 

Att det är en mer komplicerad fråga än det verkar på ytan säger också regeringens utredare, Mari Heidenborg. Hon säger till SVT Nyheter att flera europeiska länder tillåter äktenskap från 16 års ålder och att ett totalförbud kan strida mot Europakonventionen om rätt till liv och privatliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".