Många unga kriminella vill inte att föräldrarna ska ta del av sekretessbelagda uppgifter. Foto: Robin Haldert / TT
Många unga kriminella vill inte att föräldrarna ska ta del av sekretessbelagda uppgifter. Foto: Robin Haldert / TT
Malmö

Svårt att garantera säkerhet för avhoppare

3:38 min

En avhoppare från ett kriminellt nätverk i Malmö placerades på ett skyddat boende – tillsammans med en som hotat honom till livet. En sällsynt miss, menar en person som jobbar med avhoppare i kommunen.

Avhopparen i det här fallet slog larm och blev omedelbart placerad på hotell på annan ort och Socialtjänsten i östra Malmö, enhet vuxna, som ansvarade för de båda rivalernas placering, lex Sarah-anmäldes.

– Det kan uppstå missar. Socialtjänsten har jobbat jättelänge med människor som blir hotade av kriminella nätverk och jag har aldrig hört om ett sådant här ärende tidigare, säger Anna, som jobbar med avhoppare, i konsultationsteamet vid Malmö stad.

Hennes team har inte jobbat med ärendet i fråga men i normala fall har de ett inledande möte med polisen, som går igenom vem som hotar avhopparen och hur allvarligt hotet är. Var avhopparen sedan placeras för att kunna leva i säkerhet beror på var hotet kommer ifrån. Men eftersom arbetet framför allt sker inom kommunerna så kan två personer från olika kommuner i värsta fall placeras på samma plats.

– Det här är svårt. En stor svårighet för de som placeras ut är att bli ensam och då är det stor risk att de återfaller i brott, säger Anna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista