Lex-Sara anmälan.
Socialtjänsten lex Sara-anmälde sig själva efter att felplaceringen blev känd. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio.
Malmö

Sökte hjälp för att lämna kriminaliteten - fick skyddat boende mitt emot sin fiende

0:22 min

En ung kriminell avhoppare från Malmö som placerats i skyddsboende fick som granne en av dem som hotat honom om livet. Enligt ansvarig enhetschef handlar det om en internmiss.

Det var i juni som den unge mannen placerades i ett skyddsboende på den småländska landsbygden. Ett par dagar senare upptäcker mannen att en annan avhoppare, som tidigare hotat honom om livet, blivit placerad i lägenheten mitt emot. 

Mannen larmar och blir omedelbart placerad på en annan ort. Ingen ska ha kommit till fysisk skada och av socialjourens anteckningar framgår att även rivalen ska ha känt sig orolig. 

Händelsen Lex Sarah anmäldes och idag kom den slutgiltiga utredningen. Enligt Anna-Klara Lindgren, enhetschef för Socialtjänsten i östra Malmö som ansvarade för placeringen, handlar det om en miss i internkontrollen. 

– Vi har missat att göra en internkontroll där det saknades en skriftlig rutin. Numera finns den nedskriven och ingår i introduktionen, säger Lindgren. 

Enligt enhetschefen är ärendet unikt i sitt slag och utredningen överlämnas nu till myndighetsutskottet för slutgiltig bedömning. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista