Sjuksköterska tar blod för provtagning. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Skåne

Inga förlängda öppettider på vårdcentralerna

Staffan Larsson, Läkarförbundet: Vi föreslår andra lösningar
2:42 min

Det rödgröna styret ville förlänga öppettiderna på kvälls- och helgmottagningarna – men förslaget röstades ner. Alliansen och Sverigedemokraterna stoppade planerna på fredagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Det blir alltså inga förlängda öppettider på kvälls- och helgmottagningarna i Skåne nästa år.

Idén bakom förslaget var att avlasta akutmottagningarna, som på kvällar och helger ofta får ta emot patienter med skador och sjukdomar som hör hemma i primärvården.

Men redan när förslaget presenterades kritiserades det, bland annat av många skånska läkare som menade att det i praktiken skulle leda till att färre patienter fick tid hos primärvården.

– Vi läkare som jobbar på vårdcentral dagtid bemannar också på kvällstid, och jobbar vi på kvällen kan vi inte jobba dagen. Det innebär att de multisjuka äldre blir lidande, för man tar normalt hand om lättare sjukdomsfall på kvällarna, säger Staffan Larsson, som är styrelseledamot i Läkarförbundet Skåne.

De 15 miljoner kronor som skulle gått till förlängda öppettider kommer nu i stället att gå direkt till vårdcentralerna via patientpengen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".