P-piller. Foto: Christine Olsson/TT.
Foto: Christine Olsson/TT.
Skåne

Risk för cancer och depression behöver inte oroa

3:10 min

Hormonella preventivmedel ökar risken för bröstcancer med 20 procent, enligt en ny studie från Danmark. Men det behöver inte oroa kvinnor, menar barnmorskan Ida Gladin.

Studien publicerades i The New England Journal of Medicine och lägger till ännu en bieffekt på listan för hormonella preventivmedel. Bara för några veckor sedan visade en annan dansk studie att självmordsrisken ökar bland användarna.

– Jag kan tänka mig att det kommer ett och annat samtal från ungdomar jag träffar, säger Ida Gladin, barnmorska på ungdomsmottagningen i Malmö. 

Hon trycker på att hon och hennes kollegor alltid gör en individuell bedömning när de skriver ut p-piller, minipiller, spiral eller andra preventivmedel. Den som har frågor bör ta kontakt med sin egen förskrivare.

Vi pratar alldeles för lite om positiva effekter av hormonella preparat.

Vad gäller just den här studien så är Ida Gladin inte överraskad – flera studier som har visat på samma samband har publicerats förr.

– Jag har jobbat med p-piller i många år och en skillnad som finns mellan Sverige och andra länder, och här blir det en väldigt stor sak när det kommer en studie som talar om negativa effekter. Vi pratar alldeles för lite om positiva effekter av hormonella preparat, som att de leder till minskad risk för äggstockscancer, godartade tumörer i brösten, reglering av mens...det borde vi göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista