Malmö

Hot och hat mot judar har polisanmälts

0:32 min

Judiska församlingen i Malmö har polisanmält att det uttrycktes hat och hot mot judar vid en manifestation i Malmö i torsdags kväll. Också polisen har upprättat en anmälan - den gäller fredagskvällen - twittrar polismästaren.

Polismästaren dementerar alltså att polisen inte var på plats under fredagskvällens demonstration, något som polisens presstalesperson tidigare uppgivit.

Manifestationen i Malmö i torsdags kväll hölls i protest mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

En liknande manifestation hölls sedan i går kväll, och enligt vår reporter på plats uttrycktes det ilska mot arabiska ledare och hot om våld mot judar.

– Jag kan förstå att man vill demonstrera, men jag kan inte förstå att man uttrycker ett hat mot oss judar och säger att man ska svara med våld mot oss efter beslutet som togs av USA:s regering. Det kan vi aldrig acceptera, säger Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö.

Han säger att polisanmälan har gjorts utifrån en film från händelsen i torsdags, där liknande hot uttrycktes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista