Malmös polismästare Stefan Sintéus. Foto: Johan Nilsson/TT.
Malmös polismästare Stefan Sintéus. Foto: Johan Nilsson/TT,

Polisen förberedd på nya demonstrationer

2:25 min

Efter helgen startar utredningen om hets mot folkgrupp efter de båda antijudiska demonstrationerna i Malmö. Polisen har också gjort en del förberedande åtgärder inför om fler liknande demonstrationer uppstår.

– Det finns såklart en viss risk för att en liknande situation kan uppstå. Därför har vi vidtagit en del förberedelser inom region Syd, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

– På måndag börjar Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp sin utredning. Den får svara på om brott har begåtts eller inte och om någon kan ställas till ansvar.

Polisen upprättade under lördagen en anmälan om hets mot folkgrupp. Den första av de två demonstrationerna, den som hölls torsdag kväll, har också polisanmälts av judiska församlingen i Malmö.

Stefan Sintéus beskriver det som att fientliga budskap framförts.

– Av det vi sett hittills på filmer och i yttranden så är det antisemitism.

Tidigare har det funnits uppgifter om att polisen inte varit på plats under de båda demonstrationerna. Men det stämmer inte, enligt polismästaren.

– I torsdags noterade en patrull det som hände, men förstod inte budskapet eftersom det inte var på svenska. Demonstrationen var heller inte känd på förhand och hade inte tillstånd. Och under fredagen hade vi en patrull på plats.

Varför ingrep poliserna inte då?

– I svensk lagstiftning råder stor restriktivitet när det gäller att avbryta demonstrationer, även när de inte är tillståndsgivna, svarar Stefan Sintéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista