Beslagtagna vapen. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Vapen. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Kraftig ökning av mord och mordförsök med vapen

Chef: "Ombyggda start- och gasvapen ökar"
1:24 min

Antalet vapenrelaterade mord och mordförsök i polisregion syd ökade kraftigt under förra året jämfört med åren före. Det visar siffror från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som P4 Malmöhus tagit del av.

NFC:s vapengrupp, som analyserar bland annat vapen, kulor och hylsor, har också kunnat se att typen av vapen ändrats över tid.

– Jaktvapen har minskat. Det som ökar och har ökat under en fem- till tioårsperiod är start- och gasvapen som man kan köpa lagligt runt om i världen och bygga om till riktiga vapen, säger Mikael Högfors, gruppchef på NFC:s vapengrupp.

Under 2016 hade NFC:s vapengrupp 16 vapenrelaterade mord och 67 mordförsök från region syd på sitt bord. Det är en kraftig ökning jämfört med åren före, visar statistiken. Motsvarande siffror för 2014 och 2015 tillsammans är 15 mord och 72 mordförsök.

Arbetsbelastningen för forensikerna på NFC:s vapengrupp har ökat och man har blivit tvungen att anställa fler.

– 2010-2012 var vi ungefär tolv stycken och nästa år kommer vi att vara 26, så det är en väsentlig ökning, säger Mikael Högfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".