Synagogan i Malmö. Foto: Anna Bubenko/SR
Synagogan i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Muslimska organisationer visade stöd i synagogan

2:53 min

Efter hatiska yttranden mot judar i Malmö och attacken mot synagogan i Göteborg uppvaktade idag muslimska och palestinska organisationer judiska församlingen i synagogan i Malmö.

Ett viktigt stöd, säger församlingens talesperson Fredrik Sieradzki.

– Det var en delegation som ville visa solidaritet med judiska församlingen i Malmö. De ville visa att de inte accepterar några former av antisemitism och angrepp på judar, precis som de inte accepterar några former av rasism och islamofobi, berättar han.

Dessutom överräckte organisationerna - bland dem Islamiska förbundet, Svensk-jordanska föreningen och studieförbundet Ibn Rushd - blommor.

– Det var ett viktigt budskap, och det var viktigt att få till det här mötet ganska snart. Man ville komma till oss inför den demonstration som skulle äga rum idag, förklarar Fredrik Sieradzki.

Den propalestinska demonstrationen som hölls vid Triangeln i Malmö på söndagseftermiddagen gick lugnt till.

Fredrik Sieradzki säger att sådan här solidaritet mellan olika religioner är mycket viktig.

– Det är den enda vägen framåt om vi ska kunna ha en fredlig samexistens i Malmö. Att vi gör sådana här saker när vi har så många grupper och så många som kommer från Mellanöstern och arabvärlden, och så en liten judisk församling. Att vi för en dialog och att judar ska kunna känna sig säkra i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista