Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Frukt och fruktskal.
1 av 2
Rescued Fruits gör juice av frukt de räddar. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
En ung man står i en lagerlokal med juiceflaskor i handen.
2 av 2
Truls Christenson från Rescued Fruits. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Företag som gör vinst på matsvinn är en växande trend

Företagare: Det slängs för mycket ätbar frukt i onödan
3:23 min

Matsvinn som affärsidé, är hetare än någonsin, och efterfrågan på produkter som gynnar miljön är stor.

Aldrig förr har det funnits så många företag som tjänar pengar på mat och frukt som annars hade slängts.

Ett företag som växer så det knakar på den här idén är Rescued Fruits i Helsingborg.

– Vi såg att det slängs så mycket bra saker i onödan och tänkte att det här måste vi göra något åt. Så bolaget grundar sig helt på att det slängs för mycket god frukt och goda grönsaker i onödan, säger Truls Christenson, en av delägarna.

Truls Christenson kallar sig själv för frukträddare. Affärsidén är att ta hand om frukt som annars hade blivit avfall, de gör helt enkelt juicer av den räddade frukten som sedan kan säljas till främst restauranger och kaféer runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".