Katarina Klostergard på kontoret
Katarina Klostergard möter dagligen kvinnor i jobbet som prostituerar sig. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio

Fler anmälningar om människohandel

Katarina Klostergard: Jag tror mörkertalet är ganska stort
2:28 min

Anmälningar om människohandel för sexuella ändamål fortsätter att öka i Sverige och Region Syd är inget undantag. Förra året gjordes 24 anmälningar, jämfört med 14 året innan.

Antalet anmälda brott om människohandel för sexuella ändamål ökade markant under 2016 (81) jämfört med 2015 (58). Det visar Polismyndighetens senaste rapport.

I drygt hälften av fallen står Migrationsverket som anmälare och Polismyndigheten bedömer att ökningen delvis beror på att Migrationsverkets handläggare blivit bättre på att identifiera potentiella offer för människohandel.  

Även i södra Sverige märks en tydlig uppgång av anmälda människohandelsbrott i sexuellt syfte. Sedan 2014 har antalet anmälningar ökat från tre till 24. 

– Ibland kan man misstänka att det rör sig om människohandel eller koppleri på gatan. Till exempel när man upplever en kvinna som kontrollerad och övervakad av en person, säger Katarina Klostergard som jobbar som socionom på Kompetenscentrum för sexuella tjänster (KST) i Malmö.

KST bedömer att runt 30 kvinnor i dagsläget befinner sig i gatuprostitution i Malmö. Hur många av dem som gör det av egen fri vilja - och hur många som säljer sig under tvång - är svårt att uppskatta.

Enligt Kaliber i P1:s granskning så ligger det i många fall kriminella nätverk bakom sexhandeln som omsätter stora summor pengar. Ändå är det få som blir dömda. Under 2016 lagfördes endast två brott rörande människohandel för sexuella ändamål. 

– Det är många bitar som ska falla på plats för att det ska bli brottet människohandel, säger Kajsa Wahlgren vid polisens nationella operativa avdelning till Kaliber. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".