Skriva för hand
Studenter i Lund kommer skriva fler tentor digitalt framöver. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Lund

Studenter har oläslig handstil - nu ska de skriva på dator

7:53 min

När studenter lämnar in oläsliga tentasvar byter Lunds universitet till digitalt skrivande.

Det är Sydsvenskan som rapporterar om att alla fakulteter på Lunds universitet nu kan välja att delta i ett tre terminer långt pilotprojekt om digitala tentor efter årsskiftet. Tidigare har systemet testats på bland annat juridiska fakulteten.

Anledningen är att många studenter är ovana vid att skriva för hand och därför har så dålig handstil att universitetslektorerna har svårt att tyda deras svar. 

Sara Santesson, universitetsadjunkt i retorik vid Lunds universitet, tycker att det digitala skrivandet är mer relevant för hur man arbetar på universitetet. 

– Man kan låta tanken växa fram medan man skriver, är man bunden till att skriva för hand måste han ha hela texten i huvudet innan man börjar skriva. Det begränsar, säger hon. 

Sara Santesson tror inte att detta nödvändigtvis kommer leda till att ingen kan skriva för hand längre. 

– Inom universitetsvärlden och förmodligen skolan kommer man gå över till det digitala skrivandet. Det är inget som hindrar att man skriver för hand i andra sammanhang, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista