Nils Norling, polisens presstalesperson
Nils Norling, polisens presstalesperson Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Skåne

Våldsbrotten tunga för polisens presstalesman

4:37 min

I sex år har Nils Norling informerat Skåne, och resten av landet, om brott som skett i Malmö och hur utredningarna går. Han är polisens presstalesperson och vet oftast mer än han får säga.

Nils Norlings arbetsdag startar kvart över sju med att gå igenom alla dygnets anmälningar, vanligtvis 250 stycken, och sållar fram vad han tror kan intressera vid pressträffen 10.15. Oftast handlar det om vilka som sitter frihetsberövade och uppdateringar kring större utredningar.

– Jag är journalist i grunden och vet ungefär vad journalister vill veta. Vi presstalespersoner spelar en viktig roll och ska ta oss tid till journalister.

Han tycker polisen arbete är spännande och trivs med att vara med i ledet att låta myndigheten granskas. Hans motto är att kunna säga det som inte är hemligt till media, men är också mån om att inte förstöra utredningar genom att säga för mycket. Detta också med hänsyn till målsägande och misstänkta.

– Svårast är alla våldsbrotten, de är känslomässigt tunga. Bakom varje händelse finns en familj med syskon och föräldrar, som bär en stor sorg, säger Nils Norling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista