Bollar, fiskekrokar och en napp och annat som plockats ur katters och hundar magar.
1 av 2
Lite av allt olämpligt som hittats i katters och hundars magar. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Veterinär Sofia Honkawaara
2 av 2
Låt inte skinkan svalna utomhus, ta bort frukt och godis och låt inte katten slå in julklappar är veterinär Sofia Honkawaaras viktigaste tips för djurens skull till jul. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Helsingborg

Julen extra riskfylld för husdjurens magar

3:14 min

Frestande fet mat, prassliga snören och russin är vanliga faror för katter och hundar i juletid, och då är det också fler pälsförsedda patienter som behöver vård när de satt i sig något olämpligt.

– Det kommer in ett par patienter i veckan men under julen är det tyvärr ett uppsving med den här typen av bekymmer, både hos hundar och katter, säger veterinären Sofia Honkawaara på djursjukhuset i Helsingborg.

Strumpbyxor, studsbollar, snören, en napp och lite fiskedon – det är bara ett axplock av det som plockats ut ur katter och hundars magar och som sparats i en kartong på djursjukhuset i Helsingborg.

Under jul och andra festligheter är utbudet större och djuren kan bli sjuka av stora mängder fet mat och inte minst russin och vindruvor. Men vad är då det konstigaste som Sofia Honkawaara sett i en djurmage?

– Det konstigaste är inte sakerna i sig utan mängden. Det var en hund som tuggat i sig en halv tvättkorg, ett par trosor och strumpor och delar av ett par byxor. Det var nog ett par kilo när vi hade fått ut det ur hundens magsäck, berättar hon.

Sofia Honkawaaras viktigaste råd inför julen för djurens skull är att inte ställa ut skinkan för att svalna, plocka undan all frukt och godis på kvällen och att inte låta katten hjälpa till att slå in paket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista