Asylsökande lär sig svenska på ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare i Täby.
Mannen tog del av en utbildning för nyanlända där Malmö stad var huvudman. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Malmö

Lärare och elever ska ha trakasserat homosexuell man

3:10 min

En homosexuell man ska ha utsatts för homofobiska trakasserier och indirekta hot under en utbildning för nyanlända. Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär in svar från Malmö stad.

En nyanländ man som gick en kurs i samhällsorientering ska ha blivit utsatt för både trakasserier och indirekta hot av andra deltagare.

Även läraren ska ha uttryckt nedvärderande saker om homosexuella och låtit bli att ingripa när en av deltagarna sa att homosexuella borde skickas till terrororganisationen IS för att mördas.

I handlingarna från Malmö mot diskriminering, ideella antidiskrimineringsbyrån som anmält detta till DO, framgår det att mannen tyckte att detta var väldigt obehagligt och att stämningen i klassrummet blev otrygg.

Trakasserierna ska ha fortsatt utanför klassrummet. Mannen vågade inte gå tillbaka till vare sig utbildningslokalerna eller utbildningen igen.

Nu ska Malmö stad komma in med ett svar gällande anmälan.

– Man har konstaterat att ord står mot ord och nöjt sig med det. Det räcker inte, man måste göra en fullskalig utredning och ta reda på vad som hänt och vidta åtgärder vilket man inte har gjort, för att vår anmälare ska kunna gå tillbaka till utbildningen utan att utsättas för trakasserier, säger Johan Ekblad på Malmö mot Diskriminering. 

Jonas Svensson, chef för vuxenutbildningen i Malmö stad, skriver i ett mejl att Malmö stads svar till DO ännu inte är färdigformulerat och att svarstiden löper fram till 20 december.

Han skriver vidare att kommunen har gjort en begränsning i sin utredning med hänsyn till den enskilde deltagaren.

På frågan om vad Malmö stad gör för att undvika att liknande händelser inträffar framöver svarar han att "vi avvaktar DO:s utredning av händelsen, innan vi ger ytterligare kommentarer".

Enligt RFSL Malmö är den här sortens händelser inte ovanliga. 

Många nyanlända hbtq-personer upplever kränkningar, trakasserier och hot på grund av deras sexuella läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Det pågår under hela migrations- och etableringsprocessen: på Migrationsverkets boenden, samhällsorienteringskurser, SFI och på arbetsmarknaden, enligt RFSL Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista