Chanukka-firande
Rabbin Rebecca Lillian och Rifat Zejnlovic, ordförande för Bosniakisk-islamiska församlingen i Trelleborg, firar chanukka tillsammans. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio.
Malmö

Chanukka-firande i samförstånd efter oroligheter

7:05 min

Det är första gången judiska och muslimska företrädare firar chanukka tillsammans någonsin i Sverige, enligt organisationen Open Skåne.

Idag börjar den judiska högtiden Chanukka, eller ljusfesten som den också kallas, som firas i åtta dagar och är en av judendomens största högtider.

Ikväll väntas ett fullspäckat program som judiska församlingen tillsammans med Open Skåne står värd för. 

Men årets firande påverkas av de dåd som riktats mot judiska platser den senaste tiden. I lördags slängdes ett brinnande föremål mot ett församlingshus intill synagogan i Göteborg och natten mot måndag slänges två brandbomber mot Judiska kapellet i Malmö. 

– De senaste dagarna har varit dåliga för judar i Malmö och Göteborg. Men det har inte påverkat vår relation med våra muslimska vänner, jag har fått mejl och meddelanden från muslimska vänner som frågar hur jag mår, säger Rebecca Lillian, rabbin i Judiska församlingen. 

Under kvällens sammankomst kommer drygt 15 representanter för olika muslimska organisationer finnas på plats. En av dem är Rifat Zejnlovic, ordförande för Bosniakisk-islamiska församlingen i Trelleborg. 

– Vi vill visa god vilja, att sitta tillsammans med våra grannar. Folk säger att alla muslimer hatar alla judar, det stämmer inte. Vi sitter tillsammans med våra grannar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista