översvämning drabbar hus i Kalmar.
Det havsnära boendet är sårbart för stigande vattennivåer. Här hus som drabbats av översvämning på Ostkusten. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Skåne

Reträtt eller attack – splittrad syn på kustnära boende

1:49 min

Vad ska vi göra med hus och vägar nära kusten, som riskerar att översvämmas vid stigande havsvattennivåer? Ett nytt forskningsprojekt vill få fler att överväga reträtt från kusten. Men alla håller inte med om taktiken.

Fram till år 2100 räknar forskarna med att vattennivån i havet kommer att öka med en meter. Södra Sverige drabbas då mest eftersom det inte finns någon landhöjning.

Enligt Länsstyrelsen i Skåne hotas 23 000 hus i länet av stigande vattennivåer. Men på längre sikt kommer vattnet att stiga ännu mer.

– Med största sannolikhet kommer det stiga till två-tre meter. Redan nu bör man vänja sig vid att samhällen inte kan ligga nära vatten. Man måste få låta vattnet ta plats, säger Per Danielsson vid SGI, Sveriges geotekniska institut som står bakom projektet.

Strategin att dra tillbaka infrastruktur och låta vattnet ta plats, kallas för planerad reträtt. Det handlar inte om att överge hus vind för våg. I stället handlar det om att under de kommande hundra åren låta våra samhällen växa på säkert avstånd från det stigande havet.

Men strategin är ofta en ickefråga för kommunerna som vill utnyttja den attraktiva kusten, berättar Per Danielsson.

Det nya forskningsprojektet har fått nära nio miljoner kronor för att under tre år visa hur planerad reträtt kan bli ett möjligt alternativ för klimatanpassning.

Men alla är inte överens om att reträtt i stor skala är en bra taktik. Professor Hans Hansson, vid Lunds tekniska högskola vill se en omvänd strategi, att våga exploatera kusterna mer på ett planerat sätt,

– Det är en strategi som vi brukar kalla för attack. Att man inte backar, backar och backar. För det kostar mycket och skapar ingenting.

– Höjer du hela kustområdet, exploaterar det och bygger hus och folk köper husen. Så har du skyddat området och har fickorna fulla av pengar, säger Hans Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista