Smör
Priset på smör har ökat med 50 procent. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio

Efterfrågan på smör ökar – trots dramatisk prisökning

1:04 min

Priset på smör har ökat med nästan 50 procent under året. Anledningen är att vi dricker mindre mjölk.

Ett halvt kilo smör kostar idag mellan 40-50 kronor. För drygt ett år sedan kostade samma smörpaket drygt 15 kronor mindre.

Det här beror delvis på att svenskarnas konsumtion av mjölk har minskat.

Lantbruken har fått ställa om sin produktion för att inte skummjölken ska gå till spillo, och därför har även utbudet av feta mejeriprodukter minskat.

– Tyvärr har vi ju inga kor som bara producerar grädde och smör, säger Anna Forslid, råvaruansvarig på Skånemejerier.

Men samtidigt som vi konsumerar mindre mjölk så har efterfrågan på feta mejeriprodukter ökat stadigt de senaste åren. Utvecklingen ser likadan ut i resten av Europa, vilket har lett till att världsmarknadspriset på smör är det högsta på flera årtionden.

I Sverige har man nu höjt ersättningen till mjölkbönderna, från förra årets bottennotering på 2,3 kr/kg till 3,7 kronor. Skånemejeriet har högst kilopris av alla med över fyra kronor kilot.

– I och med att mjölken är så billig så kompenserar de feta mejeriprodukterna för intäkterna, säger Anna Forslid.

Det här tror bedömmare kommer stimulera mjölkproduktionen, vilket på sikt kan leda till att även priset på smör sjunker något.

Fakta:
Försäljning av smör i Sverige (i miljoner kronor inklusive moms): 2000: 468 År 2011: 956 År 2012: 1 049 År 2013: 1 126 År 2014: 1 133 År 2015: 1 349 År 2016: 1 424 Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista