Asylsökande, siluett, genrebild
Genrebild från ett asylboende i Pajala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anmälda hatbrott kopplade till asylboenden har ökat

0:22 min

Drygt 6 400 av de polisanmälningar som gjordes under förra året, 2016, hade hatbrottsmotiv. Det skriver Brottsförebyggande rådet i en ny rapport.

Det är färre än under 2015. Antalet anmälda brott med antiromska och antisemitiska motiv har minskat, medan anmälningar kopplade till asylboenden har ökat, enligt Brå.

Det är bara en liten del av alla hatbrott som anmäls till polisen och som kan identifieras som hatbrott av Brå. Av polisanmälningarna från 2016 uppskattar Brå att 6 415 anmälningar innehåller ett möjligt hatbrottsmotiv.

Sedan förra mätningen, 2015, har antalet anmälningar där Brå har identifierat ett hatbrottsmotiv minskat med 8 procent. Störst minskning var det för antiromska och antisemitiska motiv, som minskade med 34 procent vardera.

– Utifrån den här statistiken är det svårt att säga vad minskningen av dessa två motiv beror på. När antalet anmälningar statistiskt sett är lågt kan det bli stora skillnader från år till år. Därför är det bättre att fokusera på att se tendenser över tid istället för att tolka utvecklingen från ett år till ett annat. Dessutom är det viktigt att påpeka att anmälningsstatistiken säger mycket lite om den faktiska utsattheten för hatbrott, säger Ava Isolde Faramarzi, utredare på Brå.

Den vanligaste brottsplatsen i hatbrottsanmälningarna var allmän plats, 22 procent, men anmälningar kopplat till asylboenden har ökat från 1 till 6 procent mellan 2014, när kategorin infördes i statistiken, och 2016.

Statistik från Brå – polisanmälningar med hatbrottsmotiv 2016

72 procent – främlingsfientliga/rasistiska motiv

9 procent – sexuell läggning som motiv

7 procent – islamofobiska motiv

5 procent – kristofobiska motiv

4 procent – andra antireligiösa motiv

3 procent – antisemitiska motiv

1 procent – transfobiska motiv.

Källa: Hatbrott 2016, Brå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista