Vågor som når strand
Sandstränderna vid den svenska sydkusten riskerar att erodera bort när havet stiger. Foto: Olof Peterson
Lund

Forskare vill öronmärka stora mängder sand till strandskydd

2:19 min

44 miljoner kubikmeter havssand skulle kunna användas för att skydda den skånska sydkusten mot erosion när världshaven stiger. Det har forskare i Lund räknat ut, och de föreslår nu att sanden öronmärks.

På grund av klimatförändringar räknar forskarna med att vattennivån i havet kommer höjas med en meter till år 2100.

I Sydsverige sker ingen landhöjning och där riskerar många av sandstränder att erodera bort.

– Det är inte så längre att havet ger och havet tar. Utan vi är nu inne i ett nytt paradigm där havet tar och havet tar. Överallt, säger Hans Hansson som är professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska universitet.

Forskarna vill använda metoden strandfodring, som innebär att man suger upp sand från havet och placerar på stränderna. Det görs till exempel i stor skala i Holland, men bara en kommun i Sverige använder metoden.

Med tillräckligt mycket sand hoppas forskarna skapa självläkande strandsystem – som också fungerar som ett skydd mot översvämningar.

– Det enda botemedlet att rätta till att vi har för lite sand, är att lägga på ny sand.

Nu har forskarna räknat ut att 44 miljoner kubikmeter sand krävs för att kunna fodra alla erosionsutsatta delar av den svenska sydkusten, vilket motsvarar sex procent av de utvinnbara marina sandresurserna i Sverige.

Marin sand utvinns också kommersiellt framför allt av betongindustrin, och har uppmärksammats för att skada ekosystem. Sanden som används i sandfodring, återtransporteras ut till havet av naturliga processer och anses därför ha mindre miljöpåverkan.

Och nu vill forskarna att sanden öronmärks.

– Det finns ju resurser. Men samtidigt är det viktigt att vi har den här sanden för att skydda kusten, så att man inte tar den till andra saker, som betongindustrin till exempel, säger doktorand Caroline Fredriksson vid Lunds tekniska universitet.

– Det är viktigt att man tar detta i beaktande i havsplaneringen och öronmärker den här sanden till skyddet av kusterna, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista