Öresundsverket
Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Malmö

Miljöaktivister inför rätta – kan dömas för olaga intrång

1:17 min

Idag ställdes fem miljöaktivister inför rätta för att ha tagit sig upp på taket till Öresundsverket i Malmö för att protestera mot utsläpp. Åklagaren yrkar på att de ska dömas för olaga intrång.

Det var i oktober som fem aktivister från nätverket Klimatfronten använde en stege för att ta sig in på Öresundsverket och upp på taket, enligt dem själva för att protestera mot utbyggnaden av fossilgas i Sverige, det som myndigheterna kallar naturgas.

– I Sveriges grundlag står det att man ska lämna över en hållbar värld eller bra miljö till framtida generationer. Så för mig är det ett mycket större brott att släppa ut den här koldioxiden eller växthusgaserna än det lilla brottet jag gör, jag satt och drack kaffe uppe på Sresundsverkets tak, det känns väldigt oskyldigt i jämförelse, säger Sigrid Magnusdotter, en av de tilltalade.  

Aktionen var fredlig och aktivisterna var kvar när polisen kom. 

– Jag kommer erkänna att jag var på platsen och att jag genomförde aktionen. Jag anser ju inte att det är ett brott. Jag står för att jag var där, det tycker jag man ska göra, säger  Sigrid Magnusdotter. 

Torbjörn Larsson är presskontakt på Uniper som äger Öresundsverket. De välkomnar åtalet.

– Det som vi tycker är viktigt är att det här har lett till åtal och att rättsväsendet betraktar det som en allvarlig förseelse när man begår intrång på ett skyddsobjekt, säger han. 

Vid rättegången justerade åklagaren åtalet till att i första hand gälla olaga intrång i stället för brott mot skyddslagen. Åklagaren yrkar på att miljöaktivisterna ska dömas till böter. Domen faller om en vecka, den 22 december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista