Flytingmottagning
Ännu ett EU-toppmöte har avslutats utan att ledarna kunnat komma överens om migrationen. Bilden från ett flyktingläger på ön Lesbos i Grekland. Foto: Petros Tsakmakis/TT.

Sverige hotar med fortsatta gränskontroller

1:09 min

EU:s toppmöte avslutades i natt utan att medlemsländerna lyckades komma överens om hur EU ska tackla migrationsströmmarna till Europa. Sveriges statsminister Stefan Löfven hotade med fortsatta gränskontroller om inte alla EU-länder accepterar att ta emot flyktingar.

– Jag säger precis vad jag tycker, och det har jag sagt igen, att vi måste ta ett gemensamt ansvar.

– Gör vi inte det så försvagas EU, vi riskerar Schengensamarbetet och de inre gränskontrollerna riskerar att bli kvar, även om det är klart att det inte är någon som vill det, sa Stefan Löfven till Ekot i natt.

Toppmötet avslutades först halv ett på natten, och det var just diskussionen om migrationspolitiken som drog ut på tiden.

Inför mötet hade EU:s ordförande Donald Tusk skickat ut ett brev till EU:s huvudstäder där han skrev att EU bör bör skrota förslaget att alla EU-länder ska tvingas ta emot flyktingar.

Tusk beskrev flyktingskrisens omfördelning av flyktingar från Grekland och Italien som ineffektiv och splittrande.

Tusks utspel hyllades igår av länder som Polen, Tjeckien och Slovakien som inte vill se tvingande flyktingkvoter, medan Sverige och Tyskland öppet kritiserade Tusk för att vara partisk.

Men det var ändå en sansad diskussion, sa Stefan Löfven efter mötet.

– En viss spänning finns ju där, det ska man  inte sticka under stol med. Men det är ju inte så att man sitter och skriker åt varandra, utan det är ändå en saklig diskussion där man försöker redogöra för sina bevekelsegrunder, sina argument, säger Stefan Löfven.

Sverige, Nederländerna och Tyskland vill koppla frågan om tvingande flyktingkvoter till de förhandlingar som nu pågår om Schengensamarbetet.

Detta för att öka pressen på länderna i Centraleuropoa som vill värna den fria rörligheten inom EU.

Budskapet är alltså att gränskontrollerna inom EU kommer att bli kvar om man inte når en kompromiss.

Men EU:s ledare stod lika långt ifrån varandra som tidigare när mötet avslutades i natt.

Nu får Bulgarien, som blir EU-ordförande den 1 januari, ta över och försöka hitta en kompromiss fram till EU-toppmötet i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista