Lars Pålsson Syll
Lars Pålsson Syll. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio.
Malmö

Nationalekonom varnar för bostadsbubbla i Malmö

5:31 min

Prisökningarna på bostäder i Malmö minskar, och på mäklarfirmor i Malmö märker man av att köparna blivit mer försiktiga. Nationalekonomen Lars Pålsson Syll på Malmö högskola varnar för vad som kan hända om den så kallade bostadsbubblan spricker.

– Vi har tendenser i Malmö till att ha en bostadsbubbla och den har vuxit i Sverige och inte minst i storstäderna ett par årtionden, där vi ser att priserna har stigit bara under de senaste 7-8 åren med ca 40 procent.

Nationalekonomen Lars Pålsson Syll menar att det finns en bostadsbubbla och att risken är stor att den ska spricka. Och att vi redan har sett lite tendenser åt det hållet i och med att priserna på vissa av delmarknaderna har sjunkit.

– Rädslan är väl att vi kommer få en situation som påminner den vi hade i början på 90-talet när priserna sjönk med ungefär 40-50 procent och det skulle slå väldigt hårt mot många människor och så även i Malmö, säger han.

På några mäklarfirmor i Malmö, bland annat på Bjurfors märker man av att marknaden har mattats av och att prisökningarna har minskat i vissa områden. Man märker också av att köparna blivit mer försiktiga och tar längre tid på sig att fundera på om de verkligen vill lägga ett bud och köpa en viss lägenhet.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling är det stor skillnad på antal spekulanter som kommer på visningarna jämfört med i våras.

– Spekulanterna på visningarna har minskat de senaste 3-4 månaderna. Kollar vi i våras för två år sedan, så var det betydligt fler spekulanter ute och kikade. Det är inte så många som går på visning för att det är trevligt, utan de som är ute och kollar är köpbenägna och vill göra en förändring i sin boendesituation, säger mäklaren Andreas Andersson på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Lars Pålsson Syll menar att om den så kallade bostadsbubblan skulle spricka skulle det få mycket allvarliga konsekvenser. Han berättar att om Riksbanken tvingas höja räntan med några procentenheter, vilket han menar, inte alls är omöjligt att den tvingas göra under de närmsta åren eftersom vi har haft en exceptionellt låg ränta.

 – Då kommer väldigt många av de högt belånade inte ha möjlighet att betala lånen, och då måste de spara in på mycket annat. Då får man lägga 60-70 procent på att betala sina bostadslån och då blir det inte så mycket över till annan konsumtion. Då minskar efterfrågan på samhället i stort och då minskar investeringarna, så följderna när en bostadsbubbla spricker kan bli katastrofala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista