Helena Nielsen och Nawros oroar sig för Moshtaba Habibi som nu verkar få stanna. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helena Nielsen och Nawros demonstrerade vid Migrationsverkets förvar i måndags. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Utvisningarna av ensamkommande

Utvisningshotad brottarkille släpps ur förvaret

2:48 min

En av de flyktingkillar som fanns bland dem som suttit på Migrationsverkets förvar i Åstorp och som skulle utvisas fick stanna och behöver inte längre sitta på förvaret men vad som händer nu är oklart.

På plats vid demonstrationerna utanför Migrationsverkets förvar Åstorp i måndags fanns bland andra Helen Nielsen som var orolig för att en av dem, Moshtaba Habibi, skulle skickas till Afghanistan. 

– Jag lärde känna honom genom brottningen, min dotter brottas på elitnivå. Jag har blivit som hans mamma, berättade Helen Nielsen.

– Det är orättvist, han har inte gjort något fel. Han är brottningsmästare och var vår tränare. Om han blir utvisad så skulle vi bli jättebesvikna och det skulle kännas hopplöst, sa Nawros då.

Moshtaba Habibi skulle utvisas men i sista stund ändrade sig Migrationsverket och stoppade utvisningen av honom och ytterligare sex personer. I går förmiddags fick Helen Nielsen ett meddelande på sin telefon.

"Jag är ute om två minuter"

– Jag fattade ingenting, jag visste att han hade ett möte med polisen och det verkade ju inte bra.

Helen Nielsen ringde upp Moshtaba Habibi som då berättade att han hade fått besked om att han skulle få lämna förvaret där han suttit under flera månader.

– Vi vet inte riktigt vad det innebär. Han ska till polisen för att skriva på något papper som innebär att han får visa sig, säger Helen Nielsen.

De har inte fått någon förklaring till varför utvisningen stoppades men nu fortsätter livet för Moshtaba Habibi och det första han tänkte på var träningen.

– Han är med sina kompisar i Lomma. Vi vet inte var det här slutar men vi tänker fortsätta kämpa för att han ska få stanna, säger Helen Nielsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista