prideflagga
Foto: Christine Olsson/TT

Kriminalvården stoppar Prideflaggan

HBTQ-föreningens ordförande: Det handlar inte bara om en tygbit
1:33 min

Den regnbågsfärgade Prideflaggan får inte längre hissas på Kriminalvårdens anläggningar. Anledningen är skärpta riktlinjer.

– Det första som händer är att man börjar spekulera om det är ett motstånd gentemot HBTQ-frågorna eller är det bara att man inte tänkt på det eller förstått vad symbolen står för och hur mycket det betyder, säger Patrik Scherman, anställd på Kriminalvården och ordförande för Kriminalvårdens HBTQ-förening.

En vecka per år, under Stockholm Pride, har Patrik Scherman hissat regnbågsgflaggan på Kriminalvården.

Sedan gårdagen, den 15 december får bara den svenska flaggan och Kriminalvårdens egen flagga hissas.

Bakgrunden till de skärpta riktlinjerna är en ökad enlighet runt omkring i landet.

– Det här är inget ställningstagande i vårt HBTQ-arbete. Det här är en enhetlighet av en flagg-riktlinje. De här reaktioner vi har fått från medarbetare, där har Kriminalvårdsdirektören kontaktat representanter i föreningen för att se om det finns någonting att göra för att ytterligare hjälpa dom i sitt arbete, säger Kajsa Nilsson som är chef för beredningsenheten på Kriminavården.

Men ordförande för Kriminalvårdens HBTQ-förening Patrik Scherman saknar ändå en gemensam diskussion om vilka symboler och värderingar som överensstämmer med Kriminalvårdens.

– De diskussionerna är ju viktiga, men de diskussionerna tas bort om man bara bestämmer att de enda flaggorna som ska hissas är den svenska flaggan och Kriminalvårdsflaggan. Det är inte bara en tygbit eller en flagga utan det är en väldigt tydlig och betydelsefull symbol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".