Kippavandring
1 av 3
Kippavandringen lockade hundratals att stå upp för judars rättigheter. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Alice Bah Kuhnke
2 av 3
Kulturminister Alice Bah Kuhnke är en av dagens talare på Stortorget. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Kippavandringen
3 av 3
- Vi står upp tillsammans för kärlek och respekt, säger Leif Ranäster (t.v.). På bilden även Ansar Bakir (t.h.)
Malmö

Vandrar för alla judars rätt till frihet och respekt

Kulturministern: Vi visar att vi vill något annat
1:07 min

Idag vandrar hundratals Malmöbor för att visa sin solidaritet med den judiska befolkningen. För många är det första gången.

Utanför Malmö synagoga samlades idag hundratals människor för att i samlad trupp tåga för alla judars rätt att få leva öppet och fritt. 

Kippavandringen har länge varit ett stående inslag i samband med den judiska högtiden Chanukka, men den senaste tidens attacker mot judar har bidragit till att många idag deltar för första gången.

– Jag är här som en del av en minoritet som också utsätts för hatbrott på daglig basis. Därför är det viktigt att vi står upp för varandra och alla människors lika värde. Och bygger broar, säger Ansar Bakir. 

Efter anföranden vid synagogan tågade den stora skaran ner mot Stortorget där bland annat Kulturminister Alice Bah Kuhnke (mp) ska hålla tal. 

– Vi måste alla vara vaksamma när vi hör hur antisemitismen sprider sig. När det sägs något i en matkö, på arbetsplatsen eller runt fikabordet har vi inga marginaler att släppa förbi hat.

Vad är viktigast för att få bukt med problemen? 

 – Att alla vi som tillhör den stora majoriteten visar att vi vill något annat, säger kulturministern.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".