Anna-Karin Ivert, forskare på institutionen för kriminologi på Malmö Högskola
Anna-Karin Ivert, forskare på institutionen för kriminologi på Malmö Högskola Foto: Ebba Granath/Sveriges Radio
Malmö

Forskare: Överfallsvåldtäkter påverkar hela samhället

3:08 min

Kvinnor är generellt mer otrygga, visar flera studier, något som bygger på rädslan av att utsättas för just sexuella brott. När livet påverkas på grund av rädsla får det stora konsekvenser, menar Anna-Karin Ivert, forskare på institutionen för kriminologi på Malmö Högskola.

I helgen gick polisen ut med rådet att inte röra sig utomhus när det är mörkt, efter att en flicka i 17-årsåldern utsatts för överfallsvåldtäckt av flera gärningsmän. Ett råd som man senare drog tillbaka idag.

– Lösningen på problemet är inte att förändra sitt beteende och avstå från att gå ut gå, dessutom är det bra att fler människor rör sig ute, desto fler kan uppmärksamma om något händer och kan ingripa, säger Anna-Karin Ivert.

Den här typen av händelse kan påverka framförallt kvinnors trygghet väldigt mycket, vilket kan leda till stor inskränkning i livet genom att avstå från vissa saker. Andra blir arga, vilket också leder till konsekvenser om en stor del av samhället känner sig otrygga och är förbannade, menar Anna-Karin Ivert.

– Vi måste ta itu med hela spektrumet, från sexuella trakasserier till våldsamma våldtäkter, genom att förändra strukturer. Brotten måste tas på lika stort allvar som gängkriminaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista