Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.
Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Smittskydd: Nödvändigt jobba förebyggande

4:07 min

Antalet nyupptäckta fall av hiv i Skåne var rekordhögt förra året. Samtidigt är oron stor bland organisationer som jobbar förebyggande för hur arbetet ska finansieras nästa år.

Även om det här årets siffror för hivsmitta ser ut att bli lägre än förra året, så är det förebyggande arbetet viktigt, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

- Det är väldigt viktigt. Man måste arbeta på flera olika fronter. Det rör sig om allt från att få hälsoundersökningar att fungera, till det övriga preventiva arbetet för att minska smittspridning av både hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar, säger han.

Förra året upptäcktes 64 fall av ny hivsmitta i Skåne, och det var den högsta siffran på många år. De två föregående åren rörde det sig om 48 och 41 fall.

I Skåne kan man säga att vi hade en toppnotering förra året, men det är alltid svårt att dra slutsatser av enstaka år, eftersom det är små siffror med bara ett landsting.

Har ni någon teori om vad det kan bero på?

- Det kan vara flera faktorer. Vi såg ett ökat antal nysmittade inom flera olika grupper, dels bland män som har sex med män, dels bland heterosexuellt smittade. Migration kan också vara en faktor. Det stora antalet nyanlända som kom 2015 och 2016 testades ofta i samband med hälsoundersökningar, och där upptäcktes också några personer med hiv.

Kan du säga något om hur det ser ut att bli i år?

- Ja, i år ser det ut att ha minskat igen. Vi kommer inte upp i så höga siffror, utan det kommer att bli mer av ett normalår.

Det är oklart hur frivilligorganisationernas arbete för att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar kommer finansieras nästa år. Tidigast i slutet av januari får de veta om Folkhälsomyndigheten beviljat deras ansökningar, och de saknar besked från politikerna om eventuell hjälp från Region Skåne.

Vad det gäller regionens egna förebyggande arbete är det helt beroende av regionala pengar. Per Hagstam säger att det förebyggande arbetet består av olika delar.

- En sak är ökad testning. Det ska vara lätt och enkelt att testa sig, och det ska finnas många arenor, där man kan komma till lätt inom den offentliga vården. Sedan är den idéburna sektorn ett väldigt viktigt komplement, dels i form av informationspreventivt arbete, dels finns det idéburna organisationer som också har testverksamhet utanför vården, säger han.

Förra året ökade antalet personer i Skåne som smittats av hiv inom landet både i gruppen män som har sex med män och heterosexuella. Enligt Per Hagstam var det förvånande både med tanke på det förebyggande arbete som görs, och på att behandlingen idag av dem som lever med hiv ofta minskar smittorisken till nära noll.

- Därför var det olyckligt att se det här, att den ökade smittspridningen fortfarande finns, men det är inte säkert att vi hamnar i samma nivå det här året, säger han.

Även om antalet hivsmittade ser ut att hamna på en lägre nivå igen, så ser situationen annorlunda ut för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

- Där ser vi tyvärr en ökning av framför allt gonorré. Klamydia är fortfarande den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen, men den står lite stilla nu. Gonorré är mycket färre fall, men vi ser en väldigt oroande ökning, framför allt inom gruppen män som har sex med män men även bland heterosexuella yngre. Det preventiva arbetet går hand i hand för hiv och andra sexuellt överförbara infektioner, säger Per Hagstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista