Caroline Larsson, som är landskapsarkitekt på Planeringsavdelningen på Gatukontoret.
1 av 2
Caroline Larsson, som är landskapsarkitekt på Planeringsavdelningen på Gatukontoret. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/SR Malmö
Ett gäng av de nya träden som planterats längs Norra kanalen i Malmö.
2 av 2
Ett gäng av de nya träden som planterats längs Norra kanalen i Malmö. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/SR Malmö
Malmö

Malmös nya träd – exotiska och stentuffa

Caroline Larsson: Skydda oss mot sjukdomar
2:15 min

Sedan 1980-talet har Malmö förlorat 40 000 almar i almsjukan. För att undvika en liknande massdöd så är de nya träden som planteras i staden av 50 olika arter – och stentuffa.

Många av de nya träden som redan nu står runt om i Malmö kan tyckas exotiska för de här nordliga breddgraderna. Bland annat står så kallad japansk zelkova längs Norra kanalen, ett träd som är vanligt att kultivera som bonsaiträd i små krukor.

– Vi vill bredda trädsortimentet för att skydda oss mot sjukdomar. Det vi har tittat på är att få hit träd som klarar den här miljön och i en stad är det väldigt tuffa förhållanden. Det är mycket sten och nästan ingen jord, väldigt kompakterat, inget vatten...så vi måste ha jättetuffa träd, säger Caroline Larsson, landskapsarkitekt på planeringsavdelningen på Gatukontoret.

Ett av de tuffa träden är det så kallade kinesträdet, som blommar i klargult mitt på sommaren och sedan får klassiska murriga färger framåt hösten. Under året har man planterat 50 arter och det innebär att det finns 700 arter runt om i staden – målet på sikt är att nå 1000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".