Jätteknölkallan ser i princip död ut under sin viloperiod.
1 av 2
Jätteknölkallan ser i princip död ut under sin viloperiod. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/SR Malmö
Photo: Robin Haldert / SCANPIX
2 av 2
Botanist Karin Martinsson på¨Bergianska trädgården i Stockholm, där jätteknölkallan blommade i Sverige senast. Foto: Robin Haldert/SCANPIX
Lund

Sällsynta "likblomman" på plats i Lund

Sofie Olofsson: Viloperioden kan vara i 15 år
4:49 min

På Botaniska trädgården i Lund har man fått en extraordinär julklapp från Danmark: en jätteknölkalla, eller "alla botaniska trädgårdars heta dröm". Men just nu sover den och man räknar med att få vänta i åratal på en blomning.

Bevarandet av hotade växtarter är en stor del av arbetet som görs i Lund och på andra botaniska trädgårdar. Som ett led i detta har nu den botaniska trädgården i Köpenhamn skänkt en växt till sina svenska kollegor, som när den blommade i Stockholm för sex år sedan drog 7000 besökare.

– Den här jätteknölkallan har vissnat ner och då kommer en viloperod och vi vet hur länge den pågår. Har vi tur så kommer vi inom några år få upp världens största blomställning, säger intendent Sofie Olofsson.

Hon menar att det kan dröja mer än 15 år innan jätteknölkallan vaknar till liv och förvandlas från en gulbrun hög till en lila röd blomma som kan växa till höjder på två och en halv meter. Då kommer den också lukta ordentligt – på engelska heter den corpse flower, på grund av den starka kadaverdoften.

– När den blommar, så lär det märkas, säger Sofie Olofsson.

Jätteknölkallan har enligt University of Wisconsin blommat ett hundratal gånger på olika odlingar sedan 1889, då den första planterade plantan blommade i London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".