Alqumit Alhamad, konstnär och HBTQ-aktivist från Syrien. Foto: Alqumit Alhamad, konstnär och HBTQ-aktivist från SyrienAlqumit Alhamad, konstnär och HBTQ-aktivist från Syrien. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Alqumit Alhamad. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Malmö

"I Syrien tvingades jag smyga med min pojkvän"

4:33 min

Hbtq-aktivisten Alqumit Alhamad känner sig fri som homosexuell man sedan han flydde Syrien och kom till Sverige. Det betyder inte att han är fri från trakasserier.

Nyanlända hbtq-personer hör allt oftare av sig till RFSL för att söka hjälp och stöd, eftersom många känner sig utsatta på olika sätt. Ofta handlar det om att de har anvisats till boende där de lever i samma fientliga kontext som fick de att fly sina länder från första början.

Alqumit Alhamad har också upplevt det, men han har flyttat vidare och kan i dag vara fri att vara sig själv. Nu är han aktiv i RFSL, Noaks ark och Fi, eftersom han vill en röst till de som inte är fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista