Olle Toftenow visar den tomma väggen på Gustav Adolfs torg där den strömmade livesändningen av de sovande björnarna visas när det är mörkt på Gustav Adolfs torg i Malmö. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Olle Toftenow visar väggen där livesändningen visas när det är mörkt. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Malmö

Björnen sover på Gustav Adolfs torg

Skapare: "Det är en fin kontrast till stressen i stadsmiljön"
3:24 min

Under ett par veckor framåt kan den som passerar Gustav Adolfs torg i Malmö följa en sovande björnfamilj. Björnarnas vintersömn projiceras live på en husvägg direkt från björnarnas ide på Järvzoo i Hälsingland.

– Det är som en kontrast till stressen under julen och till stadsmiljön. Björnarna är helt oberörda av som händer i vår värld och alla våra problem, säger Olle Toftenow som har skapat installationen.

Till vardags jobbar han med tv och film. Idén till att visa björnarnas vintersömn kom ur det som kallas slow tv.

– Den klassiska är ju julbrasan, norsk tv gjorde en sju timmar lång tågresa, det händer inte så mycket och då började vi fundera och då uppstod idén.

Från början var projektionen tänkt till förra året, då björnungarna skulle födas men nu får vi följa hela familjen när de ligger och sover istället.

– De kan vakna till ibland och röra sig lite, de sover inte hela tiden, säger Olle Toftenow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".