En av tomtarna på stigen.
1 av 2
En av tomtarna på stigen förbereder sig inför julen. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
safd
2 av 2
Veberödsbon Mats Hommel tror att hela Veberöd har engagerat sig i att göra stigen julfin. Foto: Rafaela Stålbalk Klose/Sveriges Radio
Lund

Tomtemysterium på stig i Veberöd

3:07 min

På en stig i Veberöd har tomten lämnat spår. Eller flera tomtar, rättare sagt, för stigen är strösslad med tomtens små medhjälpare.

I Veberöd har 36 små tomtar flyttat in längs motionsslingan i byn. Med sig har de också julgranskulor och en portion mystik till Veberödsborna.

– Där är många för att han ska hinna med, jultomten. Han har ju så många snälla barn här i Veberöd som han ska sköta om, så de får ligga i, säger Veberödsbon Mats Hommel som sköter om den 2,4 kilometer långa motionsslingan.

Slingan har besökts av flera förskoleklasser som har gått i tomtens fotspår. Men varför tomtens medhjälpare tagit sig till stigen vet ingen.

– Det är kanske det som är hemligheten med tomten. Det ska vara lite mystiskt, så ingen vet, ingen har någon aning om det, säger Mats Hommel hemlighetsfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista