Optimistorkesterns tamburmajor är sårad. Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Tamburmajoren i Optimistorkestern på gåtatan
3 av 3
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio
Malmö

Välkänd orkesterledare nere för räkning

3:25 min

Tamburmajorskan i Optimistorkestern, ett av Malmös mest kända konstverk, som står på en av Malmös gågator, Södergatan, är skadad.


– Vår skötselentreprenör ringde i går eftermiddag och berättade att hon låg ner och var skadad, säger Peter Eriksson, chef på Gatukontorets förvaltaravdelning i Malmö.

Det är ingen som vet vad som har hänt men vid tidigare tillfällen har det varit lasbilar och varutransporter som har kört eller backat på medlemmarna i orkestern.

– Vi har fått plåstra om henne och spjälka benen och under olika perioder, säger Peter Eriksson.

Konstnären bakom verket, Yngve Lundell dog 2015 men vid förra tillfället när orkestern skadades var han kritisk till att kommunen inte skyddade verket tillräckligt.

– Jag vet att de har tittat på olika lösningar både i samråd med Yngve Lundell och andra under åren som har gått men inte hittat någon optimal lösning, säger Peter Eriksson.

Eftersom orkestern står mitt på infarten till gågatan där bilar och lastbilar måste kunna passera för att leverera varor till butikerna så är den utsatt. Ett av förslagen var att sätta upp ett staket runt orkestern men det gör att det finns risk att fotgängare kan bli klämda, dessutom skulle det inte gå att komma nära.

– Det är ju jättesynd. Orkestern är ett av de mest fotograferade i offentlig miljö i Malmö och den är uppskattad för det är alltid någon som hör av sig när någon av dem blir skadad.

Hur ser reabiliteringsplanen ut, när kan Greta vara tillbaka?

– Det tar ungefär som ett vanligt benbrott, 4-6 veckor, så att någon gång i januari är hon förhoppningsvis tillbaka, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista