Ett gaypar som håller hand. Foto: Alexandre Meneghini / Scanpix
Foto: Alexandre Meneghini / Scanpix
Malmö

Södervärnskolan satsar stort på värdegrund

2:14 min

Många nyanlända HBTQ-personer upplever homofobi under sin första tid i Sverige, och enligt RFSL är intresset för frågan begränsat. Men det finns också undantag, som Södervärnskolan i Malmö.

På Södervärnskolan, där nyanlända får utbildning i svenska för invandrare, jobbar man aktivt med värdegrundsfrågor. Arbetet består av både enkäter, kartläggningar och gruppintervjuer med eleverna. Dessutom sker fortbildning med skolpersonalen, och en särskild grupp av lärare arbetar speciellt med att utbilda eleverna i sexuell hälsa och samlevnadsfrågor, berättar rektor Yerk Liveröd.

– Jag vet att det kan vara strukturellt svårt i början av tiden i Sverige. Ganska snart sluter samhället upp och hjälper till för HBTQ-personer, men också personer med allt som tillhör andra minoritetsgrupper, säger han.

Att ta hjälp av andra organisationer är ett tips han har för andra skolor som har svenska för invandrare och vill satsa på värdegrundsfrågor.

– Vi samarbetar med RFSL och Noaks Ark och ett flertal andra aktörer för att hålla oss à jour med frågorna, och ta emot de problem som nyanlända möter. Det är inte alltid lätt att formulera vad man behöver hjälp med, och då behöver vi som skola få assistans av andra organisationer, säger Yerk Liveröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista