Vintersallad med svartrötter. Janerik Henriksson/TT
1 av 2
Vintersallad med svartrötter. Foto: Janerik Henriksson/TT
Georg Carlsson
2 av 2
Georg Carlsson är forskare inom biosystem och teknologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Foto: Molly Berggren

Vegetariska alternativ till kött blir allt mer populära

4:19 min

Förra året ökade försäljningen av färska vegetariska alternativ med 52 procent, och frysta vegetariska produkter till exempel sojakorv och quornbiffar ökade med 20 procent, enligt en undersökning från Svensk dagligvaruhandel.

I en matbutik på Möllevången i Malmö handlar Pernilla Ekdal.

– Jag tycker det är en lättare känsla i magen. Det känns fräschare. Jag älskar kött, men jag gillar att kombinera med vegetariskt, typ quornfilé. Man ser produkterna överrallt nu, det gjorde man inte förr, säger hon.

Och Pernilla Ekdal är alltså inte ensam om att köpa frysta vegetariska alternativ som vegetariska köttbullar som bland annat består av veteprotein och sojaprotein.

De frysta vegetariska alternativen har ökat med 20 procent, medan de färska, till exempel vegetarisk salami, har ökat med 52 procent sen förra året, enligt Svensk Dagligvaruhandels kvartalsrapport, som mäter många olika varugrupper.

I matbutiken på Möllevången i Malmö träffar vi också kunden och veganen David Strömberg. Han tycker det är bra att alternativen faktiskt försöker efterlikna kött.

– Det är många som har velat dra ner på sin köttkonsumtion. Och kanske fortfarande är sugna på att laga samma mat som förut, och tilltalar det mycket att man kan laga samma mat, men den här gången vegetariskt, säger han.

Samtidigt tror Georg Carlsson, som är forskare inom biosystem och teknologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, att det även finns andra orsaker till den ökade försäljningen.

– Allt fler blir medvetna om köttproduktionens miljöpåverkan och man blir också mer och mer medveten om hälsoeffekter av att äta mycket kött och att det skulle vara fördelar av att äta mindre kött. Jag tror också att det ökade intresset för vegetariska alternativ ökar snabbast bland unga människor, säger han.

I sin forskning fokuserar Georg Carlsson på jordbrukets växtodling av baljväxter.

– Där vi ser att vi skulle kunna odla mycket mer av de här grödorna i svenskt jordbruk. Baljväxterna är utmärkta alternativ till kött, nyttiga hälsofrämjande, miljövänliga och det går att odla mer av dem. Så det är väldigt positivt att vi ser möjligheter att odla mer baljväxter i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista