Centralblocket vid sjukhuset SUS i Lund.
1 av 3
Nu finns en första plan på hur sjukhusområdet i Lund ska byggas om. Redan i dag är delar av området en byggarbetsplats på grund av spårvägsbygget. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Ingrid Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, och Carita Jönsson, arkitekt på Regionfastigheter.
2 av 3
Ingrid Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, och Carita Jönsson, arkitekt på Regionfastigheter. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skissen visar vilka byggnader som kan användas i framtiden och var vården ska koncentreras.
3 av 3
Skissen visar vilka byggnader som kan användas i framtiden och var vården ska koncentreras. Foto: Illustration: Region Skåne
Lund

Första plan klar för nya sjukhusbyggnader

0:58 min

Första steget är på väg att tas vad det gäller nya sjukvårdsbyggnader i Lund. En framtagen fastighetsutvecklingsplan pekar ut vilka av dagens byggnader som håller för framtida vård och vilka som inte gör det.

Planen konstaterar också att det finns plats för det nya traumasjukhuset på området, och att all vård ska koncentreras innanför spårvägen och norr om Universitetsbiblioteksparken.

Enligt Ingrid Lennerwald (S), ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, är planen ett viktigt steg.

– Det är väldigt viktigt för hela Skåne och hela södra Sverige. Man får inte glömma att Skånes universitetssjukhus del i Lund är oerhört betydelsefullt för utvecklingen både vad det gäller forskning och vård, och det måste vi ta höjd för i framtiden, säger hon.

Bedömning av gamla byggnader

Planen pekar ut tre av dagens byggnader på sjukhusområdet som lämpliga för viss framtida vård. Det handlar om barn- och ungdomssjukhuset, det nya strålningshuset och delar av Blocket. Det är känt sedan tidigare att Blocket inte klarar mer ny och tung teknik, men vissa verksamheter kommer kunna vara i huset, till exempel mottagningsverksamhet. Operationssalar däremot kommer att hamna i det nya traumasjukhuset.

Planen visar också vilka hus som ska bevaras på grund av sitt kulturvärde, men som inte är lämpliga för vård. Det handlar bland annat om gamla seminariet och de byggnader som ligger vid Universitetsbiblioteksparken. Övriga byggnader kan komma att rivas. Det finns också planer på ett gång- och cykelstråk genom sjukhusområdet i öst-västlig riktning för att öppna upp området mot staden.

Osäker tidsplan och prislapp

Det finns ingen prislapp på bygget i dag, men Ingrid Lennerwald gissar att det kan bli i samma storleksordning som nya sjukhuset i Malmö, det vill säga runt tolv miljarder kronor. Tidsplanen är också mycket osäker, men före år 2030 borde det stå klart, konstaterar hon.

– Nästa steg är redan igång, för vi vill ha fram färdiga planer innan 2018 är slut. Det handlar om hur vi kan bygga, hur mycket och hur högt vi kan bygga och hur vi kan placera verksamheterna. Det arbetet räknar jag med att vi ska kunna fatta beslut om under nästa år, säger Ingrid Lennerwald.

Kulvert byggs redan nu

I samband med spårvägsbygget som nu pågår på sjukhusområdet passar Region Skåne på att bygga en del av den nya kulvert som planeras under sjukhusområdet för transporter av bland annat el, gods och personer.

– Det går inte att gräva under spårvägen sedan, så därför gör vi det nu, säger Carita Jönsson, arkitekt på Regionfastigheter.

Även om det stora sjukhusbygget dröjer, så kommer vissa steg att tas tidigare. Politikerna har redan fattat beslut om en påbyggnad av våningar på barn- och ungdomssjukhuset, dit neonatalvården, förlossningsverksamheten och familje-BB ska flytta. Det bygget beräknas vara klart 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista