Rödgran, Picea abies, och i bakgrunden en kungsgran hos granodlaren Eskil Andersson i skånska S:t Olof på Österlen. Runt 50 000 granar har han i sin odling.  Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Odlade julgranar kan vara smitthärdar

2:34 min

Svampar och insekter. Julgransodlingar kan drabbas av ett stort antal skadegörare. Sverige är ännu rätt förskonat men det kan bli värre, varnar forskare.

Vid den här tiden på året sitter många av oss i närheten av en julgran. En pyntad, glittrig – och kanske sjuk gran.

Träden i julgransodlingar bär inte sällan på farliga plantsjukdomar.

I Sverige är det inte så farligt, men i och med handeln med plantor kan det bli värre.

– Problemet handlar om import av plantor och plantmaterial som kan föra med sig sjukdomar och skadeinsekter, på plantorna eller i jorden. Och det gäller också de julgransplantor som importeras till Sverige, säger Martin Pettersson på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Varje år säljs ungefär tre miljoner granar i Sverige. De allra flesta granarna är också producerade här. Och att fortsätta med just en svensk julgransindustri kan kanske hindra skadegörare från att öka mer i antal, berättar Martin Pettersson.

I Sverige är problemen med smittade julgranar inte så allvarliga än. Men det betyder inte att vi är förskonade.

I sina studier har Martin Pettersson undersökt 21 svenska julgransodlingar. Det resulterade i en lång lista med ett 20-tal olika skadegörare, allt från svampar till insekter som dödar grenar, toppar eller hela träd. Och i just en odling kan skadedjuren bli problematiska.

– Generellt är det nog inte mer sjukdomar i en julgransodling än i en vanlig skog. Men som julgransodlare måste man sälja ett perfekt träd, säger Martin Pettersson.

Men är det här ett problem som har växt eller minskat med tiden?

– Mängden invasiva skadegörare har ökat i Sverige och i världen otroligt mycket. Och det kan kopplas till den globala handeln.

Några av de allvarligaste skadegörarna är algsvamparna Phytophthora som bland annat orsakat stora problem i USA. Det finns redan arter av Phythophora i Sverige men de angriper främst lövträd.

Men Martin Pettersson varnar nu för risken att fler, och aggressivare arter ska få fäste här. Arter som angriper också barrträd vilket skulle få allvarliga följder.

– Problemet med Phytophthora är att när man väl fått in den så finns det i princip inget man kan göra eftersom det är en skadegörare som finns i marken. Så det vi i Sverige ska göra är att se till så att vi inte får in de här skadegörarna.

Martin Pettersson disputerar med sin avhandling om julgranars sjukdomar under 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista