Sakura Holmqvist i Asmundtorp i Skåne är prisbelönt chiliodlare. Foto: Erland Vinberg/TT
1 av 2
Sakura Holmqvist, chiliodlare i Asmundtorp. Foto: Erland Vinberg/TT
Lund

Så får du hetta i julmaten

4:16 min

Ett brinnande odlingsintresse komibinerat med nyväckt smak för het mat gjorde att Sakura Holmqvist började odla egna chilifrukter på sin gård i Asmundtorp i Lund.

– Jag gillar själv stark mat och tyckte att det saknades bra habanerosåser. Det var därför jag började odla själv, berättar Sakura Holmqvist, skånsk chiliodlare.

Så här till jul går det alldeles utmärkt att krydda julmaten med lite extra hetta. 

 – Den starka och fruktiga smaken från habaneron passar jättebra till majonäs- och crème fraîchesåser, tipsar Sakura Holmqvist.

Marmelader passar bra ihop med lite rökigare chilisorter

– Då får du fram den här komplexiteten i smaken. Det är bara att riva ner lite chipotle chili eller någon annan rökig sort och sedan koka upp marmeladen.

Vad krävs för en lyckad chiliodling?

– För de starka sorterna gäller det att så tidigt, slutet av januari och de ska stå under odlingslampa. När de blir större behöver de krukas om.

Chilin gillar att stå skyddad från vind, gärna bakom ett fönster. Odlar man inomhus så är det söderläge som gäller.

– Står den inomhus är det viktigt att man skakar så att chilin pollineras, säger Sakura Holmqvist.

Chilifakta

Chilipeppar Foto: Matthew Mead/TT

Kapsaicin Ämne i chilifrukter som ger en smakupplevelse av hetta. Ämnet orsakar en brännande och irriterande reaktion i vävnader. Kapsaicin bildas i fröfästena, placentorna och de inre fruktväggarna.

Scovillegrader Styrka som chilifrukter graderas i. En mild paprika kan ha uppemot 100 Scovillegrader, medan Jalapeño och Tabasco har 5 000 och 50 000 grader. Världens starkaste paprikasort är Carolina Reaper med 1 569 300 grader. Rent kapsaicin har graderats till 16 miljoner scovillegrader.

Källa: Nationalencyklopedin

Saukra Holmqvists chilisill

Sakura Holmqvists chilifrukter
  • 1 paket 5 minuterssill
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 3 msk majonäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 liten rödlök
  • 1-2 tsk habanero 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista