Gilbert Tribo (L) + mottagning för våldtagna Foto: Sveriges Radio och TT
Gilbert Tribo (L) Foto: Sveriges Radio och Erik Nylander/TT
Skåne

Skånsk våldtäktsmottagning dröjer

2:16 min

Allt fler unga kvinnor och flickor söker vård efter att ha blivit utsatta för sexuellt våld. Det skriver flera av läkarna på landets enda våldtäktsmottagning vid Södersjukhuset i Stockholm, på DN debatt i dag. Även i Skåne har det funnits planer på att starta en våldtäktsmottagning.

– Tyvärr har Socialdemokraterna dragit den här frågan i långbänk. Vi har haft uppe frågan både i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionfullmäktige där vi har frågat när mottagningen kommer igång men vi får bara undvikande svar, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutet fattades redan hösten 2016 och då bestämde man att det skulle skjutas till pengar för att utreda hur det skulle gå till och var en sådan mottagning i så fall skulle kunna ligga, men sedan har inte mycket hänt.

– Det är en alldeles för viktig fråga. Just nu blir kvinnor utsatta för våldtäkter och får inte den vård de skulle behöva, säger Gilbert Tribo.

Inför hälso- och sjukvårdsnämndens nästa sammanträde i januari, planerar Gilbert Tribo att lägga fram ett initiativ.

– Jag tycker att vi måste ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att inrätta den här mottagningen som vi ju redan har beslutat om. Jag tycker att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tramsar när de drar det här i långbänk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista