Köpenhamn

Gripen i Köpenhamn – misstänks för terrorplaner

En 30-årig man har gripits av Köpenhamnspolisen för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn.

Mannen som har flytt från Syrien och är asylsökande i Sverige, är misstänkt för förberedelse till terrordåd, det skriver den danska polisen på sin Twitter.

Den danska polisen misstänker att mannen är den eftersökte medbrottslingen till den syrier som i somras dömdes i Tyskland för ett planerat bombattentat i Köpenhamn. 30-åringen misstänks för att ha planerat att attackera människor med kniv samt detonera en sprängladdning på en okänd plats i Köpenhamn i november i år. 

– Vi ser mycket allvar på planering av terrordåd mot Danmark, och vi är nöjda med att rätten har gått med på att häkta den misstänkte, säger åklagare Sidsel Klixbüll på Köpenhamnspolisens hemsida.

Dagens häktningsförhandling ägde rum bakom lyckta dörrar.

Tidigare i år fick 30-åringen 97 000 kronor i ersättning för att ha suttit frihetsberövad, efter att ha friats från misstanke om grov mordbrand mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".