Allt fler kvinnor kontaktar kvinnojourerna om sexuellt våld- och tvång.  Foto: Fredrik Sandberg/TT
Allt fler kvinnor kontaktar kvinnojourerna om sexuellt våld och tvång. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Helsingborg

Fler samtal till Kvinnojouren efter #metoo

2:24 min

Fler tar kontakt med de skånska kvinnojourerna efter #metoo.

Ett ökat tryck inför julen är något som kvinnojourernas samtalsmottagningar i Skåne är vana vid.

Men sedan en månad tillbaka har inflödet av samtal varit rekordhögt på kvinnojouren i Helsingborg

Enligt verksamhetschefen Else-Marie Larsen, handlar det om kvinnor som vill prata om sexuellt våld och tvång i nära relationer. Och man ser det som en direkt effekt av den omfattande rörelsen på sociala medier.

-Vi har sett ett större inflöde till samtalsmottagningen än vanligt. Man nämner också att det är på grund av metoo som man vågar ta kontakt med oss.

Dels handlar det om kvinnor som varit utsatta för någon de inte lever med men också kvinnor som trakasserats i nära relationer men inte riktigt förstått det förrän nu.

Trots det stora inflödet av nysamtal till kvinnojouren i Helsingborg har man haft resurser att ta emot dem. Många av dem som ringt in för första gången är kvinnor som vittnar om sexuellt våld i långvariga relationer, berättar Else-Marie Larsen.

- De beskriver att de lever i ett förhållande sedan länge, flera lite äldre kvinnor som beskriver hur mannen tar sig friheter på grund av att han är gift. Kvinnorna förstår plötsligt att det inte är okej. De har fått styrka av Metoo-rörelsen att ta kontakt och säga ifrån.

Den hjälp som kvinnojourerna kan erbjuda börjar alltid med stödsamtal där utgångspunkten är att lyssna.

- Vi bekräftar att det inte är okej. Det kan vara jobbigt om man levt i detta i många år, och det kan kräva återkommande samtal, för att förstå mekanismerna bakom hur man kunnat gå med på det här, och hitta strategier för att lämna eller förändra situationen, säger Else-Marie Larsen och fortsätter:

-Mycket skuld och skam ligger på kvinnornas axlar. Vi kan hjälpa kvinnan att lägga skulden på den som ska ha den, och det är inte hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista