Ulrika Tollgren, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Ulrika Tollgren, barn- och utbildningsnämndens ordförande. Foto: Karl Eckhardt
Skåne

Byggboom för skolor med ökat elevtryck

1:25 min

Det ökade elevantalet gör att allt fler kommuner antingen håller på att bygga eller planerar att bygga nya skolor, visar en enkät som P4 Kristianstad har gjort.

I Kristianstad pågår för närvarande arbetet med att bygga Lingenässkolan, en F-6 skola som ska vara placerad strax intill högskoleområdet.

– Det blir en stor skola för ungefär åttahundra elever, säger Ulrika Tollgren (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Kristianstad.

Men det är inte bara i Kristianstad som det byggs nya skolor.

I en enkät till ett tiotal skånska kommuner som P4 Kristianstad har gjort, visar det sig att det antingen byggs eller planerar att byggas nya skollokaler i alla kommuner förutom en.

– Nu när man planerar en ny skola så tar det många år, så det gäller att vara ute i god tid. Från första planeringen till att man kan inviga den så kanske det kan ta sju år, säger hon.

Karl Eckhardt
karl.eckhardt@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Här byggs det nya skolor

De kommuner som har deltagit i P4 Kristianstads enkät är Örkelljunga, Osby, Åstorp, Klippan, Båstad, Bromölla, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm, Tomelilla och Simrishamn.

Byggs det en ny skola eller finns det planer på att bygga fler skollokaler?

Ja: Örkelljunga, Osby, Åstorp, Klippan, Båstad, Bromölla, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm, Tomelilla. 

Nej: Simrishamn.

Upplever ni att det är platsbrist på era skolor?

Ja: Osby, Åstorp, Ängelholm.

Nej: Klippan, Båstad, Simrishamn, Hässleholm.

Kristianstad kommun uppger att det är platsbrist på vissa skolor i centralorten medan det på landsbygden finns skolor där det kan rymmas fler elever. Tomelilla kommun uppger att det inte råder någon platsbrist just nu, men att det kan komma att bli det framöver. Örkelljunga kommun uppger att det är trångt på skolorna i centrala Örkelljunga, men att det finns mer plats på byskolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista