Elbil
1 av 2
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut.
2 av 2
Illustration över hur Northvolts batterifabrik ska se ut. Foto: Northvolt

Ekospecial: Laddat teknikskifte i batterifabrikerna

8:55 min

Antalet elbilar kommer att öka mångdubbelt de närmsta 20 åren. Det visar siffror från internationella energiorganet IEA.

Lyssna på Ekospecial 12.45 i P1

På varje elbil som finns i världen i dag, kommer det gå 150 elbilar om tjugo år, enligt internationella energiorganet IEA.

– Batterier är avgörande för Europas framtid, säger Bo Normark, tematisk ledare på EU-organet och innovationsprojektet Innoenergy som har till uppgift att utveckla batteriindustrin i Europa.

Men fabrikerna är kostsamma att uppföra och därmed också riskfyllda som projekt.

– Nu har man på Europanivå kommit fram till att Europa måste ha batterifabriker. I februari kommer det mer information, bland annat om hur det ska gå till, säger Bo Normark.  

Projekten att bygga batterifabriker i Europa till framtidens elbilar är stora, dyra och riskfyllda. Men att inte satsa innebär också faror för kontinentens bilindustri som riskerar att inte kunna vara med i teknikskiftet, medan sydkoreanska, kinesiska och amerikanska tillverkare vinner större mark.

Den planerade jättefabriken i Skellefteå ska vara fullt utbyggd om sex år och kunna producera mer batterikraft än vad den totala världsproduktionen var förra året.

Den kan bli den första i sin storlek i Europa, men då finansieringen är långt ifrån löst kan besluten om hur utvecklingsfondernas pengar får användas bli mycket viktiga, säger Bo Normark.

– Elbilsutvecklingen kommer att styras av tillgången på batterier. Så det här är en otroligt central fråga för europeiska bilindustrin, att ha tillgång till batterier och kontroll över kedjorna för att kunna vara konkurrenskraftig, säger Bo Normark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista