Tomas Stjernfeldt tittar in i kameran
Tomas Stjernfeldt, Polisförbundet. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Malmö

Ny utbildning tar poliser från gatorna

1:48 min

Nu varnar Polisförbundet för att den nya polisutbildningen i Malmö kommer bli en tuff belastning för personalläget hos polisen.

Nästan en femtedel av polislärarna på universitetet har rekryterats från Växjöpolisen. Två av tre polislärare har rekryterats från Region Syd. Poliser som ofta inte ersätts, vilket skapar en lucka i verksamheten.

– Generellt är det de med lång erfarenhet eller specialistkompetens som försvinner från ordinarie verksamhet, säger Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet Region Syd.

Till P4 Malmöhus säger han att det långsiktigt behövs en ny utbildning men att det inte kommer lösa de akuta problemen med polisbristen.

– Vi måste försöka rekrytera tillbaka poliser som slutat med bättre villkor. Det måste man göra på ett helt annat sätt, förhoppningen är att få tillbaka 500-1000 poliser, det skulle göra rätt mycket.

– Man måste också se till så att ingen slutar i onödan, man måste förbättra villkoren för dem som är kvar, säger Tomas Stjernfeldt till P4 Malmöhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista