Lena Ekberg, professor i nordiska språk vid Lunds universitet.
Lena Ekberg, professor i nordiska språk vid Lunds universitet. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Sverige

Nya ord speglar amerikansk politik

4:02 min

Alternativa fakta, grit och killgissa - det är några av det gångna årets nya ord som presenterats av Språkrådet. Många av orden speglar hur snabbt nyheter sprids i världen, enligt språkprofessor.

Språkrådets nyordlista innehåller flera ord som har direkt koppling till vad som hänt under året i det stora landet västerut över Atlanten. Många ord har rötter från det engelska språket.

– Listan innehåller lånade ord från engelskan, översatta ord från engelskan och sedan lite kreativa påhitteord som det brukar vara, säger Lena Ekberg, professor i nordiska språk vid Lunds universitet och tidigare chef för Språkrådet.

Vad gör du för reflektion kring ordens plats i det gångna året?

– Det är inte så mycket svenska ord. Vi lever i en globaliserad värld och det visas väldigt tydligt här, säger hon.

Några exempel på det är orden alternativa fakta och fejkade nyheter som blossat upp i debatten i samband med att Donald Trump valdes till USA:s president. Det omdiskuterade ordet #metoo är med bland orden, det är första gången som en hashtagg kommer bland nyorden.

Här är hela 2017 års nyordslista:

Alternativa fakta – uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns. Frasen fick spridning med denna betydelse efter att den använts av Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway när hon försvarade pressekreteraren Sean Spicers felaktiga påståenden om antalet personer i publiken vid Donald Trumps presidentinstallation.

Blockkedja – Ett verifieringssystem i form av en sorts databas där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer som ingår i ett nätverk, där stabilitet och tillförlitlighet uppnås genom att varje förändring av informationen måste verifieras av väldigt många av de datorer som ingår i nätverket.

Blorange – Hårfärg som är blandning av blont och orange.

Bonus malus – Skattesystem där fordon med låga utsläpp premieras ekonomiskt medan fordon med höga utsläpp beläggs med en straffavgift.

Cringe – Av engelskans cringe som i vardaglig användning förekommer så väl som substantiv, adjektiv, verb och utropsord som uttryck för pinsamhet.

Dabba – Göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen.

Direktare – Begravning utan ceremoni.

Doxa – Lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet. Av engelskans dox, bildat till docs, kortform av documents,’dokument’.

Döstäda – Rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter ens bortgång.

Expresskidnappning – Kidnappning som inte varar längre än den tid som krävs för att
tömma en persons bankkonto.

Fejkade nyheter (även fejknyheter, falska nyheter) –
osanningar som sprids som sanningar i medierna. 
Kopplas tydligt till den amerikanska valrörelsen förra året där den engelska frasen "fake news" användes flitigt, både om nyheter som faktiskt var fejkade och om nyheter som var korrekta men som avfärdades genom att påstås vara fejkade.

Fidget spinner (även fingersnurra och stressnurra) – 
En sorts leksak som man snurrarmellan fingrarna.

Framtidsfullmakt – Fullmakt som börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte kan ta hand om sina personliga och ekonomiska affärer.

Funktionsrätt – Rätt till självbestämmande och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Grit – Uthållighet och hängivenhet i arbete mot långsiktiga mål. Inlånat från engelskan. Begreppet grit används inom psykologisk forskning, och har vunnit spridning främst genom den amerikanska psykologen Angela Duckworths arbete. 

Halalturism – Turism på anläggningar som följer specifika kriterier som är uppställda för att passa vissa muslimska traditioner.

Hyberavdrag – Skattereduktion för hyr-, begagnat- och reparationstjänster.

Inrymning – Instängning eller inlåsning av människor som skydd mot ett yttre hot.

Killgissa – Påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.

Klickfarm – Grupp med personer som får betalt för att systematiskt klicka på annonser på nätet för att generera intäkter till uppdragsgivaren.

Knäprotest – Manifestation där deltagarna ställer sig på knä i protest mot rasism. Manifestationsformen fick stor uppmärksamhet när president Donald Trump i september 2017 kom med uppmaningen att knäprotesterande spelare i amerikansk fotboll skulle avskedas. Detta ledde till en kampanj till stöd för spelarna och deras knäprotester i sociala medier under hashtaggen #takeaknee.

Kombucha – Dryck som framställs genom fermentering av te. Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra. Drycken får därför en syrlig smak och en fermenterad karaktär.

Kompetensutvisning – Utvisning av person som har kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

#metoo – Hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter av detta.

Omakase – Restaurangmåltid som gästen låter kocken komponera efter eget huvud. Av det japanska uttrycket omakase som betyder ’jag överlåter beslutet åt dig’. 

Pansexuell – Som relaterar erotiskt och romantiskt till människor utifrån deras personlighet och oberoende av deras kön.

Plogga – Jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp.

Poddtaxi – Litet eldrivet fordon som används som taxi.

Postfaktisk – Som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta.

Rekoring – Grupp där konsumenter köper lokalt producerade varor direkt från producenter.

Renovräkning – Vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en renovering.

Sekundärkränkt – Upprörd av en kränkning riktad mot en annan person.

Serieotrohet – Att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med.

Skogsbad – Terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress.

Snubbelsten – Minnestavla i gatstensformat för person som dödades i Förintelsen. De nedknackade gatstenarna fungerar som ett minne och monument för de som föll offer för nazismen mellan 1933 och 1945.

Spetspatient – Patient som har god kunskap om sin sjukdom och som därför själv får ta vissa beslut om behandlingen.

Veganisera – Göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter.

Viralgranska – Källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista