Migrationsverket i Solna
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Nästan alla tillfälliga uppehållstillstånd förlängs

1:06 min

De flesta personer som ansöker om att förlänga sina tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige beviljas. Det visar nya siffror från Migrationsverket.

I år har Migrationsverket fått in runt 17 000 förlängningsansökningar. Av de ungefär 10 000 ansökningar om förlängning som Migrationsverket har avslutat i år har merparten – drygt 9 300 personer – fått beviljat förlängt uppehållstillstånd i ytterligare två år.

Om personen som ansöker på nytt har en anställning och kan försörja sig själv finns det också möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd i vissa fall.

En person som vi kan kalla för Medhi har ett tillfälligt uppehållstillstånd som löper ut i mars. Trots att de flesta som gör en förlängningsansökan beviljas har han svårt att släppa tankarna på att han kanske inte får stanna i Sverige.

– Det är bra för mig. Jag kan jobba och studera. Men jag känner mig ändå otrygg och kan inte sova på kvällarna eftersom jag hela tiden tänker på vad som händer när mitt tillfälliga uppehållstillstånd tar slut, säger han.

Det var i juli förra året som lagen om tillfälligt uppehållstillstånd trädde i kraft. Lagen är tänkt gälla i tre år och innebär att personer som beömds vara flyktingar kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd som gäller i tre år. För personer som bedöms vara i alternativt skyddsbehov gäller tretton månader.

Det innebär att man får ett svenskt personnummer om omfattas av de rättigheter och skyldigheter som det innebär att vara folkbokförd i Sverige.

Sedan lagen infördes har många tillfälliga uppehållstillstånd redan hunnit gå ut, men de flesta som ansöker får alltså stanna längre.

– Vi ser att många är i fortsatt skyddsbehov. Många kommer ju ifrån Syrien och där har ju situationen inte förändrats så man åberopar ungefär samma skäl som när man sökte första gången, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

Medhis upphållstillstånd går ut om några månader. Och trots att de allra flesta får förlängt, vågar han inte hoppas på att detsamma ska gälla honom.

– Jag måste ansöka på nytt ungefär tre månader innan det går ut. Jag har inte så lång tid kvar och jag känner mig stressad. Jag vet verkligen inte vad som kommer hända, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista